Supergrön morgon - Något fint att ge till någon annan

Nästan varje morgon gör jag en stor laddning med grön smoothie som räcker både till frukost och mellanmål för mig och min sambo. Idag innehöll den spenat, äpple, selleri, dadlar, havtorn, hampafrön, spirulina och linfröolja. Det går snabbt att göra, går snabbt att dricka och den mättar skönt så länge man använder mycket spenat och dricker tillräckligt mycket. Dessutom tycker jag att det är något väldigt fint att ge sin sambo varje morgon. På bilden nedan är de flaskor som sambon får med sig till jobbet idag. Ha en bra dag alla.

Rawfoodpizza - En god start på helgen

Hej alla vänner och ovänner. I mitt senaste inlägg berättade jag att det stod en rawfoodpizzabotten och torkade i ugnen. Igår kväll åts den upp och sköjdes ned med ett par glas vin. Jag fick en fråga från en kompis hur man gör en rawfoodpizza, och därför tänkte jag berätta om det här så att alla som vill kan svänga ihop den. Receptet vi har utgått ifrån är från Reneé Voltaire och finns att läsa här.
Vi har pimpat till receptet lite, bl. a. så hade vi i en del näringsjäst i cashewnötostsåsen, men annars är det i princip hennes recept vi har följt.
 
Börja med pizzabotten, gärna på eftermiddagen eller kvällen innan pizzan ska inmundigas, eftersom den ska stå i ugnen på så låg värme som möjligt och torka i ca 8-10 timmar (ja, timmar). Det är viktigt att tänka på att låta ugnsluckan stå lite på glänt så att vattnet i pizzabotten får fly undan ordentligt. På bilden nedan syns den färdigtorkade pizzabotten.
 
 
Jag vet att den ser lite gråbrun och tråkig ut, men den smakar väldigt gott. Jag tänker inte gå igenom alla ingredienser här på bloggen, eftersom receptet finns att läsa på Voltaires hemsida, men pizzabotten baseras på linfrön, valnötter, soltorkade tomater och örter.
 
När pizzabotten har torkat färdigt (den ska bli torr och lite krispig men inte för hård) så är det dags att göra en "ostsås" som baseras på cashewnötter och färsk basilika. Vi hade som sagt även i lite näringsjäst för att osta till smaken ytterligare. På bilden nedan har jag smetat ostsåsen på pizzabotten, och det ser genast lite roligare ut.
 

Vi hade sedan på ruccola, men här är det givetvis bara att ha lite fantasi och slänga på lite allt möjligt.
 
 
Toppa sedan med det som annars är gott på pizza. Är man inte vegetarian, och inte känner att pizzan måste vara helt raw, kan jag tänka mig att det kan vara gott med lite parmaskinka eller liknande på. Vi skivade även upp en avokado, som annars kanske inte passar på pizza, för att vi var sugna på det. Då får man även i sig lite mer av det nyttiga fettet. På bilden nedan är pizzan klar.
 
 
Så, gott folk, kan man göra en rawfoodpizza. Den som inte tycker att det ser gott ut måste vara lite knäpp. Våga testa att göra det här hemma, för det är verkligen bland det godaste jag vet. Det enda som tar tid är att torka pizzabotten, men den sköter sig själv medans man sover. Jag lägger upp ytterligare en bild som visar hur det kan se ut en fredagkväll hemma hos Tengdahl/Sundkvist. Ha en skön lördag, och simma lugnt!
 
 

Polka polka polka!

Jag orkar inte skriva så mycket ikväll. Jag är riktigt trött och känner att humöret tar stryk av det. Ikväll gjorde min sambo en sallad med polkabetor, och jag måste bara säga (hur töntigt och nördiga det än låter) att det måste vara världens vackraste råvara när det gäller mat. Glutta på bilden nedan bara så får ni se. 
 
 
I ugnen står nu en plåt med rawfoodpizzabotten och torkar på 50 graders värme. Om man är riktig rawfoodentusiast så har man en torkugn hemma, men så crazy är inte vi. Imorgon kväll blir det alltså rawfoodpizza till middag. Det ska bli såååååå skönt med helg. Den här veckan har lite sugit musten ur mig och jag behöver vila. På lördag är vi bjudna på middag hos några kompisar som vi hjälpte att flytta för några veckor sedan. Jag kommer säkert skriva nåt om det här, men först kommer säkerligen några bilder på morgondagens rawfoodpizza. Receptet är förresten hämtat från René Voltaire, och jag orkar inte leta upp länken så om ni är nyfikna får ni helt enkelt googla (eller använda annan, valfri sökmotor) på just rawfoodpizza och Voltaire. Sov gott knasbollar!

Svajigt blodsocker, mycket på jobbet och tidigt i säng

Kl är exakt 21.00 och jag ligger I sängen, redo att sova. Idag har det varit fullt ös på jobbet, vilket gjorde att mitt blodsocker svängde hit och dit, eller rättare sagt upp och ned. Efter jobbet lyckades jag ändå släpa min kropp till gymmet, som inte alls var så tomt på folk som det brukar vara när jag flexar ut från jobbet halv fyra. Jag antar att folk inte har haft tid eller ork att bryta sina nyårslöften än, men jag hoppas att de gör det snart så att jag får träna ifred... Hur som helst så var jag helt slut när jag kom hem. Fixade en god och mättande middag, trots att jag inte orkade, och receptet är hämtat från Vibeke Amdisens bok "Pigg och glad med raw food" som jag har tipsat om förut och som jag kommer tipsa om många gånger till. RawDiabetes ger er... (trumvirvel) ... Mexikanska bönrullar!
 
 
Dessutom tyckte jag lite synd om mig själv, tyckte att jag var värd nåt extra och tyckte att det skulle smaka mumma med lite vin så vi öppnade en flaska och tog ett glas. Nedanstående vin kan jag absolut rekommendera. Vi har köpt det flera gånger tidigare och det gör en fortfarande inte besviken.
 
 
Självklart gjorde jag tillräckligt med mat så att det räcker till lunchlåda imorgon, men istället för rullar blev det nån sorts sallad. Geggade ihop bönröran (som inte alls innehåller bönor, utan är baserad på solroskärnor) till lagom stora bollar istället för att servera den som nån slags färs, vilket är fallet i Amdisens recepjahaja såg dessutom nu, när jag förhandsgranskade inlägget, att jag råkade lägga upp bilden på just morgondagens lunchlåda istället för på bönrullarna. Klantigt, men jag orkar inte ändra på det nu. Är för trött. Godnatt.
 
 
 
 

Jobba, träna, äta, sova, jobba, äta, träna, sova, jobba...

Rubriken ovan är inte menat som nåt gnäll, utan bara ett konstaterande att så ser veckan ut. I alla fall måndag till fredag. För att få vardagen att flyta är just de orden något som jag måste fästa mig vid, att bygga resten av veckans aktiviteter kring. Förutom just jobba, träna, äta och sova ska man ju dessutom få in tvätt, städ, handla och kanske till och med något extra roligt. Idag plockade jag upp gitarren för första gången på en vecka. Det var roligt. Annars tror jag att det är så viktigt att se till att det är roligt med jobb, träning, mat och sömn. Annars går det ju inte att få vardagen att gå ihop. Imorgon ska jag på något sätt försöka lura mig själv att det är JÄTTEKUL att gå och träna efter jobbet, och på torsdag blir det en ännu större utmaning med tvätt och städ. Ok, nu börjar det faktiskt likna gnäll så jag slutar här.
 
Idag åt vi en jätteglad sallad till middag, som även får hänga med till jobbet som lunch imorgon. Receptet är hämtat från Josefine Jäger, www.jfine.se , och är en broccolisallad med en dressing på tahini och citron. Nu ska jag försöka sova. G'natt.
 

Dåligt humör, låg energi och god mat

Idag var jag tillbaka på jobbet igen, efter att ha varit hemma hela förra veckan. Jag trodde kanske att jag skulle vara lite trött,, eftersom jag har sovit dåligt och drömt konstiga drömmar efter all information och alla känslor i veckan, men jag trodde inte att jag skulle känna mig så förvirrad och trött som jag faktiskt gjorde. Hur som helst så tog jag mig genom dagen och lyckades till och med tvinga i väg min kropp på lite styrketräning. Väl hemma lagade vi Laksa, en thailändsk soppa på kokosmjölk (inte raw) och till lunch imorgon förberedde jag asgoda rödbetsbiffar som är hämtade från Erica Palmcrantz Aziz bok "Raw food på svenska". Glutta på nedanstående bild så blir ni säkert sugna, och gå sen och köp boken!
 
 
Nu ska jag sova och vaknar förhoppningsvis på bättre humör och med mer energi än idag... Men med lika god mat. God natt alla busar. 

Nystart...

Söndag kväll. Den här veckan har varit en av de jobbigaste någonsin. Jag har verkligen funderat över saker som jag aldrig tidigare funderat över. Ingenting har varit som vanligt, så nu känner jag att jag verkligen behöver struktur, rutin och "vanlighet" i veckan som kommer. Förhoppningsvis innebär det bara raw food, mycket träning och så lite stress som möjligt... nej jag ska inte stressa över huvud taget! Nu ska jag gå och lägga mig, förhoppningsvis sova gott och vakna med åtminstone tillräckligt med energi för att orka med måndagen. Sedan blir det nya tag på tisdag. 
 
En rolig sak är att vi nu har bokat resa till Barcelona över påsk, tillsammans med min bror och hans fru. Det får bli nästa roliga mål att sikta på, men däremellan begravning. 
 
Sov gott världen. 

Ett brev i veckan

Sedan min vän Jesper gick bort för några dagar sedan har jag gått igenom alla mina sparade brev och insett hur roligt det var att få riktiga brev, innan internet mer eller mindre tog bort den biten. Jesper älskade att skriva, och skrev riktigt långa brev. Ett brev som jag har kvar från honom är på 12 sidor.

Jag har därför bestämt mig, för att hedra Jesper och för att kanske glädja andra, för att skicka åtminstone ett brev eller kort varje vecka. Kanske till någon jag tänkt mycket på under veckan, eller till någon som jag tror skulle bli extra glad över några skrivna ord som inte skickas via internet.

Så ni som läser det här, och som vet om att jag känner er, kan förhoppningsvis vänta er något i brevlådan i framtiden.

Nedan är en bild på hur ett kuvert från Jesper kunde se ut innan jag öppnade för att läsa innehållet. Ta hand om er där ute.

Sorg och frånvaro

I söndags, efter att vi hade tvättat, städat och storhandlat fick jag ett mycket tråkigt besked. Min barndoms- och ungdomsvän Jesper har gått bort. Han bestämde sig för att livet inte var värt att leva längre. De senaste dagarna har jag spenderat åt sorg, och har inte orkat med mer än att gråta, tänka, prata med vänner och familj, gräva bland gamla brev, läsa gamla brev, sortera foton och framförallt lyssna på min kropp. Jag gjorde ett tappert och dumt försök att åka till jobbet i tisdags, efter att ha varit hemma på måndagen, men det fungerade inte. Redan på bussen på väg till jobbet kände jag att gråten satt i halsen och efter ett par timmar på jobbet bröt jag ihop. Jag har varit hemma sedan dess och sörjt. Jag kommer kanske dela med mig mer av Jesper i framtiden, men just nu orkar jag inte. Jag känner att jag vill hålla det inom den närmsta kretsen.
 
I lördags, när jag var lyckligt ovetande om vad som hade hänt, hade vi besök av min syster Tijna och hennes fina fina dotter Leah. Att titta på bilder på henne har hjälpt mig att le lite de senaste dagarna.
 
 
Här lyckades jag fånga hennes leende på bild. Leah fyllde 4 månader för ett par dagar sedan.
 
 
På bilden ovan syns de böcker som vi använder som inspiration när vi ska handla och planera inför veckans måltider. Alla böcker utom "Crazy sexy kitchen" handlar uteslutande om Raw food, men "CSC" har det fantastiska receptet på scrambled tofu. Annars är Ericas böcker jättefina, och boken av Vibeke Amdisen är fullspäckad av information och goda recept. Alla Ericas böcker, förutom "The green smoothie miracle" som är avsedd för den amerikanska marknaden, går att få tag på i Sverige.
 
 
Vi köpte massor av röda, ekologiska äpplen. ICA har i år en kampanj som heter "Ta ett grönt år" och just vid det tillfälle som vi storhandlade kostade ekologiska äpplen endast 15 kr/kg.
 
 
Vi lånade Tommys, min syster Tijnas sambo, juicer och gjorde en god och näringsrik grön smoothie. Receptet kommer från Amdisens bok "Pigg och glad med Raw food" som syns på bilden ovan.
 
 
De här färska vårrullarna är också från Amdisens bok. I receptet ingår även världens godaste sesamsås som man doppar rullarna i.
 
 
I det senaste numret av tidningen "Baka" har Erica Palmcrantz Aziz delat med sig av några av sina recept. På bilden ovan syns en choklad- och apelsinbakelse som var supergod. Kolla gärna in Ericas hemsida (länk nere till vänster) för en massa inspiration. Just nu är hon med sin familj på Bali och njuter.
 
Så. Nu har jag fått tänka på något annat en liten stund. Jag kommer förmodligen inte att vara så aktiv här på några dagar med tanke på det som har hänt. Just nu känns det ganska lugnt, men helt plötsligt kommer det en känslostorm och tar över mig helt. Jag har fått reda på så mycket de senaste dagarna, och jag behöver processa i min takt. Jag har aldrig sörjt som jag sörjer just nu. Nu ska jag återgå till Jesper.
 

Tillfälligt avbrott

Jag har fått ett mycket tråkigt besked angående en kompis och kommer därför ta en kortare paus med bloggandet. Hoppas på återseende.

Tryckfelsnisse

Hej hopp. Jag vill vara meddela att jag kan stava. Jag skriver ofta inlägg på min iPhone eller iPad och iOS-enheter kan som bekant röra till det med stavningen ibland.

Nu är det fredag och jag är på väg hem från jobbet. Ska äta nåt snabbt och enkelt när jag kommer hem och sedan bege mig ned på stan för att träffa min kompis Fredrik. Det lär bli annat än RF-tänk ikväll men det är jag värd. Nån drink och lite vin kommer allt slinka ned.

Trevlig fredag!

Frukt är nyttigt, näringsrikt och gott

http://www.gp.se/matdryck/1.1293213-skippa-den-dyra-skrapmaten

En bra artikel om bra och billig mat vs inte lika bra och billig mat.

Bautagod broccoli

 
Jag fixade en riktigt god middag, som även räcker som lunchlåda till jobbet imorgon, på det gröna som fanns kvar i kylen efter förra storhandlingen. En snaskig broccolisallad. Om det är någon som vill fixa till det här hemma (det går snabbt) så kommer receptet här:
 
2 st broccolihuvuden
1 stjälkselleri
1/2 rödlök
2 msk olivolja
1 citron
4-5 soltorkade tomater + lite av blötläggningsvattnet
1 lagom stor bit färsk ingefära
1 tsk himalayasalt
1 näve mandlar
1 msk tamarisoja
1 gul paprika
3 morötter
 
citrongräs
gröna blad (salladsblad, spenat eller nåt annat gott)
 

1 - Skiva broccolin till bilagor stora/tjocka bitar. Lite variation i storlektjocklek blir bara finfint. Släng för Guds skull inte bort stjälken, utan skala den och skiva ned den också. Den smakar finnemang. släng broccolin i en stor skål och hjälp på olivolja, pressad citron och salt. Massera broccolin med kärleksfulla nyp. Broccolin mjuknar då något, och blir lättare för kroppen att smälta. 
 
2 - Hacka morötter, paprika, ingefära, citrongräs, selleri och blanda med broccolin. Släng på lite mer citron om du vill. Hacka de soltorkade tomaterna och låt dem sällskapa med broccolin. Häll över ett par matskedar av blötläggningsvattnet eller en liten skvätt av oljan om det är sådana tomater du använder. 
 
3 - Rosta mandlarna på mellanhög värme i en stekpanna (detta blir alltså inte helt raw - skippa det här om du Bill ha det 100% raw och lägg på mandlarna som de är) och häll på tamari efter en liten stund. Blanda mandlarna med broccolisalladen. 
 
4 - Täck en talrik med salladsblad, spenat eller nåt annat grönt och gott. Lägg broccolisalladen på bladen.
 
5 - Njut. 
 
Om jag hade haft rödkål hemma så hade jag masserat lite av den tillsammans med broccolin. Det hade blivit ännu godare och ännu finare på tallriken. 
 
Jag ser redan fram emot lunchen imorgon. 
 
Sov gott alla där ute. Imorgon är det fredag! Wohoooooo!

En bra arbetsdag

 
Ibland känns det som att jag har världens bästa jobb. Jag har precis fått en tillsvidareanställning på daglig verksamhet i Partille efter att ha varit tjänstledig från mitt jobb i Göteborg i ett halvår. Jag jobbar som Stödpedagog och har musik, både i grupp och individellt, som specialuppdrag. Jag ska dessutom ta över visst dokumentationsansvar. Varje fredag är det allsång på eftermiddagen och jag tar emot önskemål inför nästa vecka efter varje sångstund. Den här veckan får Eminem, Carola, Janne Lucas, Astrid Lindgren, Whitney Houston, Ted Gärdestad och Magnus Uggla samsas om utrymmet. Och en turkisk artist som jag inte kommer ihåg namnet på. Så imorgon blir det allsång och diverse uppträdanden från arbetstagare som vill spexa lite. 
 
Jag har alltid jobbat oregelbundna arbetstider, och det är så skönt att ha bytt till att jobba måndag-fredag dagtid med alla helger och röda dagar ledigt. Dessutom påverkar det mitt blodsocker positivt eftersom det alltid är fika kl 9, lunch kl 12 och fika igen kl 14. Det innebär att jag kan äta var tredje timme och därmed har lättare att hålla blodsockret stabilt. Det fungerade inte på mitt förra jobb. Nu är jag på väg hem för att fixa käk, städa och ladda inför fredagen. 
 
Ciao!

Färgglada saker, bovete och mycket att göra på jobbet

 
Så här kan en grön smoothie se ut innan den körs i vitamixern. Selleri, äpple, spenat, havtorn och spirulina. Vitamixer är en riktigt kraftig höghastighetsmixer som tom kan mala kaffebönor och krossa is. Ett riktigt bra köp, och tillverkaren lämnar 7 års garanti. VaknadmedMed lågt socker inatt igen och fick gå upp kl 03.30 för att äta lite russin och honung. Känner att jag måste få lite bättre koll på mina värden sent på kvällen så att jag inte ska behöva sjunka under natten. Känner att jag fortfarande ligger lite lågt och kommer nog behöva äta lite mer under förmiddagen. Kanske kan godsakerna på bilden nedan hjälpa till lite...
 
 
Det här är bland det godaste jag vet! Bovete, äpple, mandel, vanilj och kanel. Det mättar riktigt ordentligt eftersom bovete innehåller mycket protein. Både bovete och äpple innehåller en del kolhydrater, så jag ser fram emot morgonfikat. Den här veckan är det mycket att göra på jobbet. Jag har redan fått en hel del gjort, men idag behöver jag verkligen få tid till att slutföra en del projekt som jag har startat upp. Hoppas att det går att ordna Nu kär så många är sjuka. Själv känner jag mig frisk och kry, fast jag är riktigt trött idag efter att ha sovit dåligt ett par nätter. Den gröna smoothien och bovetet får hjälpa mig hitta energi idag. Ha en dyra dag alla!

Blä!

Jag såg precis "män som näthatar kvinnor" på svtplay. Jag blir så arg, besviken, ledsen och rädd. Arg för att det finns så många människor som inte verkar tänka över det de skriver eller säger. Besviken på att det ska vara så svårt att visa hänsyn till andra människor, oavsett kulturell/social bakgrund. Ledsen för att personer, kvinnor i det här fallet, ska behöva vara med om hot och vidrigheter. Rädd för att det känns som att hur många gånger historian än lär oss om hur farligt det är med hat, så slutar hatet aldrig att växa.

Män som hatar kvinnor, människor som hatar invandrare, religiösa fanatiker, människor som inte visar hänsyn: Ni skrämmer mig.

Träning, sauerkraut, dumplings och vin

 
Idag började dagen med lågt blodsocker (igen) och rawghurt. Det låga blodsockret beror på att jag ibland får lite panik när sockret ligger över 10, särskilt nu när jag nästan hela tiden ligger så bra, vilket gör att jag spruttar på med extra insulin. Förbränningen efter träningen hjälper sedan till lite extra att få ned sockret under natten. Hur som helst så gjorde det låga morgonvärdet att det kom en rekyl under förmiddagen och jag låg runt 16 ett par timmar före lunch. Det ordnade till sig och under eftermiddagen har jag legat bra. Jag tror att lunchen, en massa sauerkraut, har en insulinliknande effek på min kropp... Det känns i alla fall så.
 
På bilden ovan syns kommunhuset i Partille. Där i källaren tränar anställda inom kommunen gratis på gymmet, och det är dit jag brukar åka efter jobbet. Så även idag. Tränade rodd som uppvärmning och körde sedan core, armar och ben. Sockret låg stabilt runt 8 och jag kopplade ur pumpen under träningen.
 
Ikväll blir det faktiskt ingen RF till middag. Vi ska käka dumplings och ta ett glas vin till maten. Jag lever alltså efter mottot "ät och drick det din kropp vill ha", och idag är det ju faktiskt Lill-lördag. 
Så ha en trevlig Lill-lördag alla ni där ute!
 
Klutt

Föreläsning, surkål och jogging

 
Var ute i spåret och testade konditionen efter jobbet idag. Arbetsdagen avslutades med en föreläsning på över 3 timmar, så det var kanske därför mina ben längtade efter att springa lite... Är inte direkt van vid att sitta still på jobbet. Hur som helst så var det skönare än jag trodde att det skulle vara... Att springa alltså, inte sitta på föreläsning. Det blev en kort joggingtur på knappt 3 km, men man vill ju inte gå ut för hårt. Blodsockret låg på 8,7 innan jag gav mig ut, så jag satte pumpen att jobba på 50% av basaldosen och när jag kom tillbaka efter springturen så låg sockret på 6,3. Kopplade loss pumpen och tog en dusch/bad på ca 30 min och när jag kollade sockret efter det hade det sjunkit ytterligare till 4,6. Man kan lugnt säga att förbränningen är igång...
 
Orkade inte "laga" nån mat till lunch imorgon så det fick bli en sallad med surkål, avokado, paranötter och morot (se bilden ovan). Det bästa med en lunch som den här är att det knappt tar nån tid alls att förbereda, och det är asgott. Surkål är dessutom väldigt nyttigt och får magen att må prima, så här behövs inga magtabletter med mjölksyrebasilusker.
 
Imorgon ska jag försöka släpa mig till gymmet efter jobbet, för att göra det tredje träningspasset för den här veckan. Sen får kroppen vila ett par dagar för att sedan följa med min sambo på ett gruppass av nåt slag på hennes gym i helgen. Och just det! På lördag ska vi få vara barnvakt åt världens finaste lilla Leah, min systerdotter!
 
Nu lite slapp i soffan - sen sova i sängen.
 
Hej svejs!

Arga lappen

Det finns en rolig bok av David Batra som heter "den som inte tar bort luddet ska dö!" där han har samlat arga lappar, riktade mot grannar, från trappuppgångar och dylikt. När vi tvättade i söndags fick vi syn på en sådan lapp och jag kände att jag måste dela med mig av den. Den är kanske inte lika rolig som den i Batras bok, så den skulle kanske inte ha kvalat in till boken, men den är iaf ganska arg. Hur som helst så tyckte jag att det var helfestligt att få se en sådan här lapp, speciellt eftersom den inte var riktad mot mig.

Ny vecka, nya möjligheter, nya blodsockervärden

 
Att börja dagen med en grön smoothie har blivit en god vana de senaste fyra veckorna. En del tycker att den ser giftig ut, men det är verkligen tvärtom. Det kan ta ett tag att vänja sig vid den "grönsakiga" smaken, speciellt om man är van vid smoothies med mycket frukt och bär. Om man tar en rejäl näve gröna blad (vi använder oftast bladspenat, men det finns gott om gröna blad som man kan använda - tex grönsallad, kirskål, ruccolla eller rödbetsblast), lite stjälkselleri, avocado och spirulina så får man den härligt gröna färgen som på bilden ovan. Lite vatten på det samt lite havtorn så får man en krämig, syrlig, nyttig och mättande morgondryck. Dessutom brukar mitt blodsocker ligga stabilt under hela förmiddagen, eftersom vi brukar göra tillräckligt mycket så att det räcker till ett mellanmål. En grön smoothie är alltså en utomordentlig start på dagen både för dem med diabetes som för dem utan.
 
 
 
Den här veckan började med en intensiv måndag. Två viktiga möten på jobbet, vilket innebar att jag slutade senare än vanligt idag, resulterade i att jag inte hann åka förbi gymmet på vägen hem. För att inte bryta vanan att träna på måndagar fick jag helt enkelt dra fram de träningshjälpmedel vi har hemma och köra så hårt min självdisciplin tillät. Det blev helt ok och både mage, ben och armar lär imorgon få känna av att jag tränade hyfsat hårt här hemma. Hur som helst är jag nöjd med att jag inte lät bli att träna trots att jag bara åkte förbi gymmet på vägen hem. Efter träningen blev det en riktigt god middag, ett recept som är hämtat från boken "Pigg och glad med raw food" som är skriven av danskan Vibeke Amdisen. På bilden ovan ser ni en vietnamesisk nudelsallad, med en sås på bl. a. mandelsmör och en massa annat gott. Nudlarna gör man av morötter och gurka som man skivar med potatisskalare. Om det är någon som aldrig provat raw food och som vill ha en riktigt bra kokbok är Vibekes bok ett riktigt hett tips!
 
Med den gröna smoothien som start, samma sak till mellanmål på förmiddagen, en god sallad till lunch, surkål med avokado och paranötter till mellanmål på eftermiddagen samt ovanstående middag efter träningen har mitt blodsocker legat mellan 4,6 och 8,7 hela dagen. Och då har jag inte tagit något insulin utöver insulinpumpens basaldos på 0,8 enheter/timme. Om det är någon diabetiker som läser det här förstår ni hur häftigt det är, och för er andra kan jag berätta att det är jättehäftigt. 
 
Nu är det snart dags att krypa till kojs och hoppas att morgondagen blir lika bra, både blodsockermässigt och jobbmässigt. Eftermiddagen kommer att innehålla föreläsning och förmodligen någon mat som inte är RF... Får väl se vad det kommer göra för blodsockret. Nattinatt och simma lugnt!

Scrambled tofu

Nu på morgonen gjorde min sambo och jag scrambled tofu, en vegansk variant av äggröra, till frukost. Receptet kommer från boken "Crazy sexy kitchen" av Kris Carr (http://www.kriscarr.com). Det var verkligen supergott! Silverlök, tofu, tamari, näringsjäst (nutrinional yeast), soltorkade tomater, sparris och basilika. Näringsjäst är helt perfekt om man vill tillföra en mustig och lite "ostig" smak till veganska rätter. Det var alltså ingen raw-frukost idag, men vi brukar unna oss något varmt att äta på helgerna. Hur som helst: gott var det!

Mitt blodsocker var riktigt lågt, 2.7, när jag vaknade och det berodde såklart på att jag drack både öl och vin igår. Jag stängde av insulinpumpen i 30 minuter och tog inget insulin till frukosten, och ca en halvtimme efter maten ligger jag på 6.4. Jag tror att förbränningen efter veckans träning fortfarande påverkar blodsockret, vilket medför att jag inte behöver tillföra så mycket insulin utöver pumpens basaldos.

Vi gjorde även en kanna te i den fina tekannan som jag ärvde efter farmor.
I eftermiddag ska vi ned på stan och synda ordentligt med en semla! Göttegött! Ha en skön lördag gott folk.

Rawghurt

En av mina frukost- och mellanmålsfavoriter är bovete. Bovete innehåller alla essentiella aminosyror, protein (vilket gör dig mätt) men även en stor mängd kolhydrater. Jag har märkt att mitt blodsocker höjs väldigt snabbt av bovete, och därför har jag ofta "parerat" genom att ta insulin. Det här har medfört att jag ofta får lågt blodsocker på nätterna, särskilt om jag har tränat på eftermiddagen. En utmaning inför nästa vecka blir att ha is i magen, och att låta bli att ta insulin för de extra kolhydrater jag får i mig genom bovetet. Jag tror att den förbränning som pågår i kroppen efter ett pass på gymmet är tillräckligt för att ta hand om kolhydraterna som jag får via bovetet och frukten. Nedan följer ett enkelt recpet på "Rawghurt".
 
För 1 person - 1 portion
 
1 dl bovete
2 dadlar
0,5 dl vatten
1 msk agavesirap
1 dl hallon (tinade eller färska)
 
Cocoschips, nötter och/eller bär/frukt till garnering
 
Skölj bovetet ordentligt, lägg i blöt i minst 30 min (helt ok att låta det ligga över natten) och skölj sedan noga.
Det är viktigt att skölja bort allt "slem" som bildas när man lägger bovete i blöt eftersom det inte är nyttigt för människor att slicka i sig.
 
Mixa sedan hela skiten i matberedare och tillsätt mer vatten om du vill ha din rawghurt mer flytande. Om du tar mindre vatten blir det nästan som en gröt, men då kan du kalla den för "raw-gröt" eller nåt.
 
Dekorera med smaskiga saker såsom: cashew, cocoschips, mango, gojibär eller nåt annat gott och nyttigt du hittar i skafferiet.
 
Perfekt som en mättande frukost och/eller ett mättande mellanmål.
 
 

Champagne och spenat- och fetaostpaj

Mitt första inlägg, min första bild, på den här bloggen har inte mycket med raw food att göra... Men det är just detta som är tanken bakom min kosthållning och min nya ambition i livet. Ät och drick det du vill, så länge som du är medveten om det du gör. Jag har nu ätit RF till vardags i fyra veckor och har märkt en stor skillnad främst på mitt blodsocker och min energinivå. Jag älskar RF och tycker att jag kan få fram många smaker, bli mätt och uppnå träningsresultat med den här typen av kost. Jag älskar också att komma hem efter jobbet, ta ett glas vin (eller en öl) och slappa i soffan. Den här bloggen kommer handla om mitt liv, det jag gör, det jag äter och den jag är. Mitt liv handlar lika mycket om att äta RF på vardagarna som om friheten att äta en pizza under helgen. Det är jag som väljer, och alla val påverkar mitt blodsocker, min energi samt allt och alla runt omkring mig. Om du väljer att följa mig på den här resan, oavsett om du har diabetes eller inte, så tror jag att du kan få några värdefulla tips. Hur som helst så hälsar jag dig välkommen. Skål!
 

rawdiabetes.blogg.se

Diabetes Rawfood Träning Livet

RSS 2.0